Ако не платите публичните си задължения в срока за доброволно плащане,

...
Ако не платите публичните си задължения в срока за доброволно плащане,
Коментари Харесай

Какво ще ви се случи, ако не си внесете данъците в срок?

Ако не платите обществените си задължения в периода за непринудено заплащане, обществен реализатор при Национална агенция за приходите може да предприеме следните дейности:

– да образува изпълнително дело – като приложи един или няколко от способите за наложително изпълнение;

– да ви изпрати известие, в това число и електронно, в случай че сте дал електронен адрес. В известието ще бъдат посочени типът и размерът на отговорностите и данни за административния акт или декларация, въз основа, на които са зародили и др. В подобен случай, следва да предприемете дейности по възнаграждение на задължението в 7-дневен период по оповестената за това банкова сметка за наложително събиране на обществени вземания. 

В случай, че плащате публични задължения, за които е формирано изпълнително дело, следва да правите заплащания само по банковата сметка за наложително събиране на обществени вземания, без значение към коя конструкция на Национална агенция за приходите е записано задълженото лице, написа businessnovinite.bg. Тази банкова сметка е друга от сметките, употребявани за възнаграждение на отговорностите за налози и осигурителни вноски в периодите за непринудено изпълнение/плащане.

Декларация за дължими налози

Декларирате дължимия налог като подадете данъчна декларация за изискуем налог, в случай че сте:

– Предприятие или самоосигуряващо се лице – длъжник на приходи, длъжен да удържа и внася налози.

– Физическо лице, придобило приходи от: наем или друго възмездно даване за прилагане на права или имущество; друга стопанска дейност; приходи, подлежащи на облагане с финален налог по реда на глава шеста от ЗДДФЛ.

– Физическо лице, придобило приходи, което единствено би трябвало да дефинира и внесе дължимия налог за тези приходи, т.е. платецът на приходите не е длъжен да удържа и внася налога. 

– Чуждестранно физическо лице, открито за данъчни цели в държава-членка на Европейски Съюз и през годината сте получавали приходи от наем или друго възмездно прилагане на права или имущество и сте задължени да внасяте дължимия налог за тези приходи. В тези случаи в периода за подаване на декларацията за четвъртото тримесечие на годината, представяте спомагателна информация, като попълвате Приложение № 1 (образец 4001).

Срокове

– годишна данъчна декларация: до 30-и април на идната календарна година;

– декларация за дължими налози: за предплатен и финален налог, 30 април, 31 юли, 31 октомври и единствено за финален налог 31 януари на идната година.

Възстановяване на надвнесен налог

Ако сте надвнесли налог, нормално в резултат от прилагане на данъчно облекчение, надвнесената сума ви се възвръща в 30-дневен период по банковата сметка, която сте показали на стр. 2 от главната част от декларацията.

Санкции

Ако не подадете декларация за дължими налози в откритите периоди, наказването е санкция до 500 лв., в случай че не подлежите на по-тежко наказване. При наново нарушаване санкцията е до 1000 лв.. Ако подадете погрешни данни, които водят до по-нисък налог за вас или до неплащане на налог, наказването е санкция до 1000 лв., в случай че не подлежите на по-тежко наказване. При наново нарушаване санкцията е до 2000 лв..
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР